Solidaridad heeft stichting in Panama

De Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Solidaridad, bekend van onder andere Fair Trade en Oké-bananen, heeft een internationaal netwerk van internationale brievenbusfirma's. Dit blijkt uit de Panama Papers, zo schrijven de Nederlandse kranten Trouw en Het Financieele Dagblad vandaag.

Solidaridad betaalt dochterorganisaties in Midden- en Zuid-Amerika via een in Panama geregistreerde stichting. Met deze constructie hoeft de organisatie geen belasting te betalen over internationale transacties. Vanaf 2009 zette de van oorsprong Nederlandse stichting firma's op in Panama, een bedrijf in Hongkong en een trust in Zuid-Afrika. "Het is een labyrinth, ik ben de enige in de organisatie die het nog kan overzien", zegt directeur Nico Roozen in de kranten. Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) in Nederland, dat niet op de hoogte was van de constructie, gaat onderzoeken of Solidaridad heeft gehandeld volgens de normen van het keurmerk voor goede doelen.

Als goed doel betaalt Solidaridad in Nederland sowieso geen belasting. Roozen doet dat in het buitenland liever ook niet. Daarnaast loont het volgens hem organisaties op te richten op andere continenten, om zo in aanmerking te komen voor fondsen en beurzen waar Nederlandse organisaties niet voor in aanmerking komen. De twee Nederlandse dagbladen maken deel uit van een internationale samenwerking van kranten die onthullingen doen over belastingparadijzen. Zij baseren zich op de uitgelekte administratie van het Panamese juridische advieskantoor Mossack Fonseca & Co.

Geen link met Max Havelaar
Eerder werd bericht dat ook Max Havelaar, het bekende koffiemerk, ook onder Solidaridad zou vallen. Dat klopt niet, Solidaridad-voorzitter Nico Roozen was mede-oprichter van de Stichting Max Havelaar, maar de stichting Max Havelaar heeft geen verbintenis met de stichting Solidaridad.