Zet Kerk deur op kier voor hertrouwen?

De paus heeft een nieuw document over het gezin uitgebracht, het is de samenvatting van twee bisschoppensynodes. Het document heet ‘Amoris Laetitia’ ofwel ‘De vreugde van de liefde’. Het gezin staat nog altijd centraal, maar de katholieke kerk wordt verdraagzamer voor hertrouwde mensen. Van het homohuwelijk is geen sprake.

Het ‘Amoris Laetitia’ is geen nieuwe wet, maar wel een aansporing voor gelovigen. Het is een ware denkoefening van tweehonderd pagina’s. Het belangrijkste uitgangspunt is nog steeds dat familie centraal staat en dat het huwelijk voor altijd is. Maar de Kerk is wel verdraagzamer voor burgerlijk hertrouwde gelovigen. “Die kunnen zelfs de communie ontvangen”, zo interpreteert Rik Torfs van de KU Leuven het document.

Voor het homohuwelijk is er bij het Vaticaan nog steeds geen begrip. Dat wordt op geen enkele manier gelijkgesteld met het volgens het Vaticaan normale huwelijk. In het document staat wel dat elke persoon, ongeacht zijn of haar seksuele voorkeur, in zijn waarde gelaten moet worden en respect moet ontvangen.

Torfs concludeert dat het document niet echt progressief te noemen valt, maar dat het Vaticaan ook niet meer zo conservatief is als vroeger. “Het Vaticaan is een tanker, en die veranderen erg traag van koers. Andere levensvormen buiten het huwelijk worden niet erkend, daar is in de toekomst nog een zekere weg in af te leggen.”