Dossier Vluchtelingencrisis

Opnieuw ferry met migranten naar Turkije

Voor de tweede keer deze week heeft Griekenland migranten die de Egeïsche Zee overgestoken waren, teruggestuurd naar Turkije. Omstreeks 5 uur werden vrijdagochtend 45 personen op een ferry gezet, drie uur later volgde een tweede groep met 79 personen. Het gaat vooral om Pakistanen.

Maandag vond de eerste terugkeeroperatie in het kader van het Europees-Turkse vluchtelingenakkoord plaats. Onder grote mediabelangstelling werden toen 202 migranten terug naar Turkije gebracht. Nu zijn alles samen 124 mensen op ferry's gezet die vertrokken van het eiland Lesbos. Drie actievoerders die in de haven van Mytilene het vertrek van de eerste ferry probeerden tegen te houden door zich aan het anker vast te ketenen, werden opgepakt maar later opnieuw vrijgelaten. Een dertigtal anderen scandeerden leuzen tegen het vluchtelingenplan.

Die mensen die teruggestuurd werden, hebben in Griekenland geen asiel aangevraagd. Wie dat wel doet, ziet zijn aanvraag behandeld en kan nu nog niet worden teruggestuurd, daarvoor is de stapel te verwerken dossiers nog te groot. Het is pas wanneer hun asielaanvraag geweigerd of onontvankelijk wordt verklaard, dat ook asielzoekers gedwongen zullen worden terug naar Turkije te keren.

Enkel wie in Turkije geen asiel of internationale bescherming kan krijgen en vreest precies daar gevaar te lopen, mag in Europa blijven. Ook Syriërs zullen op termijn worden teruggestuurd, maar in ruil zal Europa Syriërs hervestigen die zich nu nog in Turkije bevinden en de gevaarlijke oversteek van de Egeïsche Zee niet hebben gemaakt.