Dossier Vluchtelingencrisis

"Griekse kampen onmenselijk en onwettig"

Een team van Amnesty International heeft voor het eerst twee gesloten centra met 4300 vluchtelingen in Griekenland kunnen bezoeken. De organisatie noemt de opvangkampen “onmenselijk en onwettig”. Volgens Amnesty International zijn er grote gezondheidsproblemen bij zwangere vrouwen, kinderen en gehandicapten. Er is ook een groot gebrek aan informatie voor de vluchtelingen.

“De situatie op de eilanden Lesvos en Chios is op dit moment echt extreem”, vertelt Gauri van Gulik. “Sinds de deal tussen EU en Turkije worden alle nieuwe vluchtelingen die aankomen op de eilanden opgesloten. Het gaat om duizenden mensen die er vast zitten. Het is een soort gevangenis. Er zijn ontzettende veel zwakke vluchtelingen, bijvoorbeeld mensen met kleine kinderen en gehandicapten. Mensen dus die echt behoefte hebben aan gezondheidszorg en die dat daar niet krijgen.”

“Het automatisch opsluiten van mensen is onwettig. Het gaat om mensen die bescherming nodig hebben of getraumatiseerd zijn. Ik heb een kindje gezien van één jaar oud dat net uit het ziekenhuis is geweest omdat het ontzettend ziek was en nu is het kind al opnieuw in het kamp opgesloten. Dat moet nu meteen veranderen. Het is echt erbarmelijk. Niemand van hen weet wanneer ze daar kunnen vertrekken.”