Franse hoerenlopers riskeren boete

Mannen die prostituees bezoeken riskeren vanaf nu in Frankrijk 1.500 euro boete. Met die wet wil Frankrijk de uitbuiting van vrouwen en mensenhandel terugdringen. Maar de prostituees zélf zijn tegen de wet. Niet alleen omdat ze klanten dreigen te verliezen. Ze zijn vooral bang dat de wet hen helemaal in de illegaliteit dringt.

In Parijs is er protest ontstaan van een groep transseksuele prostituees. Ze zijn boos omdat hun klanten voortaan een boete van 1500 euro riskeren als ze betrapt worden.

In België wordt prostitutie gedoogd. Wie zijn lichaam verkoopt is niet strafbaar, ook de klant niet, op voorwaarde dat beide partijen ouder zijn dan 18. Boetes zoals in Frankrijk zullen het misbruik alleen maar erger maken, zegt Joris, de uitbater van een prostitutiebar die alleen onherkenbaar en met vervormde stem wil getuigen. “Bezoekers zullen naar plekken gaan waar de politie hen niet verwacht. Bij een dame die ergens in een achterbuurtje, in een hokje, een bed heeft liggen. Wat ook niet echt hygiënisch is lijkt mij zo.”

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs brengt op dit moment alle vormen van prostitutie in ons land in kaart. Daarna bekijkt ze wat de voor- en nadelen zijn van een verbod op hoerenloperij zoals in Frankrijk.