Nederlanders tegen verdrag met Oekraïne

De Nederlandse bevolking heeft in een referendum het Europese handelsverdrag met Oekraïne verworpen: ruim 60 procent stemde tegen. De uitslag van het referendum is vooral pijnlijk voor de regering-Rutte en de Europese Unie.

De regering van premier Mark Rutte staat voor een lastige keuze, aldus de Nederlandse kranten. Zo noemt de Volkskrant de uitslag "een recept voor meer onvrede", spreekt de Telegraaf van "een blamage voor het kabinet" en kopt Trouw: "een ongemakkelijke uitslag voor het kabinet". Ook het AD kopt dat de regering voor een "duivels dilemma staat, dat in de coalitie wellicht voor spanningen zal zorgen".

De buitenlandse media wijzen er bovendien op dat de uitslag een zware klap is voor de Europese Unie. De Duitse krant Der Spiegel noemt de overwinning van het "neen"-kamp een overwinning voor de Russische president Vladimir Poetin, terwijl persbureau DPA meldt dat het een duidelijke boodschap is aan de EU en dat de uitslag tevens een klap is voor Nederland dat momenteel de EU voorzit. 

Wat doet regering-Rutte?
Het is nu de vraag wat de Nederlandse regering zal doen met de uitslag van het referendum. Op zich is het enkel raadgevend, maar premier Mark Rutte liet al weten dat de uitslag niet genegeerd kan worden: “De ratificatie van het verdrag kan niet zomaar uitgevoerd worden”, klinkt het.