30.000 euro boete voor Le Pen

Jean-Marie Le Pen, de voormalige voorzitter van de Franse extreemrechtse partij Front National, is veroordeeld tot een boete van 30.000 euro. Hij heeft de gaskamers een "detail" in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog genoemd. Le Pen krijgt ook een boete van 5.000 euro voor het aanzetten tot haat tegenover Romazigeuners.

De correctionele rechtbank van Parijs heeft Le Pen schuldig bevonden van het in twijfel trekken van een misdaad tegen de mensheid. Zijn parlementaire onschendbaarheid die hij had ingeroepen werd verworpen. De stichter van het FN is nog Europarlementslid.

Antisemitische uitspraken
De 87-jarige Le Pen werd eerder al twee keer veroordeeld voor antisemitische uitspraken. Dat was onder meer het geval in 2012 nadat hij de nazibezetting "niet bijzonder onmenselijk" had genoemd.

De antisemitische uitspraken van Le Pen leidden er vorig jaar toe dat hij uit zijn eigen partij werd gezet. De relatie met zijn dochter Marine, die hem opvolgde aan het hoofd van het FN, was verzuurd.

Romazigeuners
In een andere zaak werd Le Pen veroordeeld voor een andere correctionele rechtbank. Hij werd schuldig bevonden aan "aanzetten tot haat en etnische discriminatie". Tijdens een bijeenkomst in de Franse stad Nice in 2013 verwees hij naar de Romazigeuners die in daar voor "een hinderlijke en geurige aanwezigheid" zorgen.