Nederland stemt over verdrag met Oekraïne

In Nederland zijn de stembureaus voor het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne geopend. Het gaat om een raadgevend referendum. Het wordt uitkijken of meer dan 30 procent van de kiesgerechtigden zal komen opdagen en of de regering rekening zal houden met een mogelijk "nee". Hoe dan ook wordt het voor de regering-Rutte een harde noot om te kraken.

De vroegste kiezers konden op de stations van Nijmegen en Castricum al vanaf 05.00 uur terecht. De andere pakweg vijftig treinstations waar gestemd kan worden openden tussen 05.30 uur en 07.30 uur hun deuren. De reguliere stembureaus openden hun deuren om 07.30 uur.

De grote vraag is of de opkomst hoog genoeg zal zijn voor een geldige volksraadpleging. Daarvoor moet minimaal 30 procent van de kiesgerechtigde mensen opdagen. Het nee-kamp lag de afgelopen tijd voor in de peilingen. Maar ook als de kiesdrempel wel wordt gehaald kan het kabinet besluiten de uitslag te negeren.

De Kiesraad komt vanavond met een voorlopige, niet-officiële uitslag. De presentatie van de officiële uitslag volgt op 12 april, in Nieuwspoort in Den Haag.