Dossier President Trump

Mogelijk cruciale nederlaag voor Trump

Donald Trump heeft de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Wisconsin verloren van Ted Cruz. Het gaat mogelijk om een cruciale nederlaag voor Trump, want als hij niet genoeg afgevaardigden achter zich krijgt, dan organiseren de Republikeinen een zogenaamde 'open convention'. Bij de Democraten is Bernie Sanders de winnaar. 

Bij de Republikeinen gaat de overwinning naar de ultra-conservatieve Ted Cruz, die het met 48 procent van de stemmen makkelijk haalde van Donald Trump, die op 38 procent van de stemmen bleef steken. John Kasich, de gouverneur van Ohio zou op de derde plaats eindigen.

Voorsprong
Hoewel Cruz "Hou je maar klaar Hillary, we komen eraan" tweette, is de overwinning in Wisconsin voor Ted Cruz op zich niet voldoende om Donald Trump in te halen. Die laatste heeft ondertussen flink wat afgevaardigden verzameld en dus een grote voorsprong heeft opgebouwd. Het kan misschien wel verhinderen dat Trump de absolute meerderheid van de 1.237 afgevaardigden binnenhaalt.

Als Trump niet aan dat aantal afgevaardigden geraakt, organiseren de Republikeinen een zogenaamde 'open convention'. Dat wil zeggen dat er een bijeenkomst wordt georganiseerd waarbij de afgevaardigden vrij zijn om op eender welke kandidaat te stemmen. Voor Trump ziet het er dan niet goed uit, aangezien de Republikeinse partijleiding niet echt achter hem staat.

Verdeling
Televisiezender CBS zegt op basis van de exit polls dat senator Bernie Sanders 55 procent van de stemmen behaalde, tegenover 44 procent voor Clinton. De 86 afgevaardigden die in Wisconsin te verdienen vallen zullen proportioneel verdeeld worden tussen de twee Democratische kandidaten.

Het grootste deel van de 42 Republikeinse afgevaardigden voor Wisconsin gaat naar de winnaar, afhankelijk van de exacte verkiezingsresultaten. 

Verliezers Hillary Clinton en Donald Trump gaven geen speech na afloop, maar Clinton reageerde wel via Twitter. Ze feliciteerde Bernie Sanders met zijn overwinning in Wisconsin.