BBC toont Abaaoud als IS-spil in Europa

Het VTM-programma FAROEK brengt vanavond een exclusieve reportage van de Britse omroep BBC over het Europese netwerk van IS en zijn Belgische vertakkingen. De reportage werd gedraaid voor de aanslagen van Brussel. Ze focust vooral op de rol van Abdelhamid Abaaoud, de Belgische IS-strijder die in 2013 naar Syrië trok en vijf dagen na de aanslagen in Parijs bij een raid door de politie is gedood. 

Abaaoud blijkt voor de BBC hét brein van de IS-aanslagen in Europa. De reportage reconstrueert het politieverhoor van gevangen genomen IS-strijders. Die vertellen dat Abaaoud vanuit Syrië een speciale dienst leidt die als doel heeft om mensen uit te sturen om overal ter wereld aanslagen te plegen. “Hij heeft me leren schieten met een Kalasjnikov,” verklaart Reda Hame, een andere opgepakte Syriëstrijder uit Frankrijk. “Hij zei dat ik een makkelijk doelwit moest kiezen, zoals een rockconcert in een Europese stad.”

Abaaoud stuurde ook de terreurcel van Verviers aan, die een jaar geleden bij een politieactie is opgedoekt. In een interview met de BBC-journalisten is minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon klaar en duidelijk over de verijdelde plannen in Verviers. Die waren ook de aanleiding om het terreurniveau voor politiekantoren te verhogen van twee naar drie: “Het doel van deze cel was om politiemensen te ontvoeren en te onthoofden voor de webcam en die beelden de wereld rond te sturen.”

In de BBC-reportage schetst journalist Secunder Kermani een niet zo fraai beeld van België. “Als je wil begrijpen hoe IS in Europa werkt, moet je begrijpen waarom België zo belangrijk is. Abaaoud koos het land verschillende keren als uitvalsbasis. Dat komt door het grote aantal Belgische Syriëstrijders. Het land levert er per hoofd namelijk meer dan elk ander Europees land.”

De volledige reportage ziet u vanavond om 22.05 uur in FAROEK op VTM.