Stop op terugsturen vluchtelingen

Griekenland stelt de datum uit van de volgende groep vluchtelingen die naar Turkije zou worden gestuurd.  Normaal zouden de Grieken morgen een tweede groep terugsturen, maar stellen dit al zeker uit naar vrijdag. Dat hebben de Turkse autoriteiten vandaag gezegd. Griekenland wil dat echter niet bevestigen en zegt dat het de datum van het terugsturen "niet op voorhand plant".

Maandag stuurde Griekenland de eerste groep van 202 personen terug in het kader van het verdrag van de Europese Unie met Turkije. Het is niet duidelijk wanneer dat een tweede keer zal gebeuren. "De volgende terugsturing is uitgesteld tot vrijdag omdat Griekenland niet in staat is om zijn mensen te sturen. Aan onze kant is alles gereed", zegt een anonieme bron binnen de betrokken Turkse autoriteit aan het Franse persagentschap AFP. Door het verdrag is er een forse stijging van het aantal asielaanvragen en  kan Griekenland op dit moment geen personeel missen.

Eerder vandaag had een medewerker van het bureau van de gouverneur van de Turkse provincie Izmir nog gezegd dat woensdagochtend opnieuw 200 vluchtelingen zouden worden teruggestuurd vanuit het Griekse eiland Lesbos naar de Turkse kuststad Dikili. Dat lijkt nu dus niet meer door te gaan.

De Griekse overheid wil echter niet bevestigen dat de volgende terugsturing uitgesteld is tot vrijdag. "Wij plannen niet op voorhand wanneer en hoeveel vluchtelingen we terugsturen", luidt het. "Als er tegen het einde van de week een groot genoeg aantal vluchtelingen is dat geen asiel aangevraagd heeft, zien we of we een nieuwe terugsturing organiseren."