Premier IJsland stapt op na Panama Papers

De premier van IJsland heeft zijn ontslag ingediend. Zijn positie was aan het wankelen gebracht door Panama Papers, een groot lek over schermbedrijfjes in belastingparadijzen. In de gelekte documenten dook ook de naam van David Sigmundur Gunnlaugsson op.

Zondagavond bracht een samenwerkingsverband van bijna 400 journalisten Panama Papers naar buiten. Uit zo'n elf miljoen gelekte documenten van een advocatenkantoor in Panama bleek dat duizenden mensen bedrijven hebben opgericht in het belastingparadijs. Het feit dat ze dat doen is niet illegaal, maar het feit dat ze zo veel moeite doen om hun geld daar onder te brengen, wijst in de richting van belastingontduiking of -fraude.

Bij de duizenden namen zaten ook beroemdheden en politici, onder wie de premier van IJsland. Hij kwam in eigen land meteen in het oog van de storm te staan, gisteren was er een voor het eiland ongeziene protestactie van de bevolking. Vandaag bood Gunnlaugsson het ontslag van zijn regering aan, maar president  Ólafur Ragnar Grímsson weigerde dat in eerste instantie. Nu blijkt de premier toch afgetreden te zijn.