Duizenden ijslanders eisen vertrek premier

In de IJslandse hoofdstad Reykjavik zijn duizenden mensen op straat gekomen om het ontslag van premier David Sigmundur Gunnlaugsson te eisen. De eerste minister, die bij het begin van zijn ambtstermijn in 2013 beloofde om streng op te treden tegen fraude, wordt genoemd in de zogenaamde Panama Papers en zou mede-eigenaar zijn geweest van een schermbedrijf in een belastingparadijs. 

Volgens het internationaal consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ, dat de PanamaPapers publiceerde, bezat de regeringsleider samen met zijn vrouw het schermbedrijf Wintris Inc op de Britse Maagdeneilanden, en stopte ze er voor miljoenen dollars aan obligaties van de grootste IJslandse banken in. In 2009 verkocht hij zijn aandelen aan zijn vrouw voor een symbolische dollar.

Financiële crisis
Deze kwestie ligt zeer gevoelig in het land, dat in 2008 zwaar getroffen werd door de financiële crisis. De grootste drie banken gingen bankroet. Het was de liberaal Gunnlaugsson die akkoorden had bereikt tussen de ingestorte banken en hun schuldeisers. Naar verluidt staat Wintris zelf op de lijst van schuldeisers van de banken.

"Neem uw verantwoordelijkheden"
Hoeveel mensen juist aanwezig waren kon de politie niet zeggen. Via Facebook hadden meer dan 8.500 mensen gemeld dat ze op straat gingen komen. De manifestanten hadden banners bij met teksten als ‘Neem uw verantwoordelijkheden’ en ‘Waar is de nieuwe grondwet?’, verwijzend naar een grondwet die voort groeide uit de politieke crisis van 2009, maar nooit werd goedgekeurd door het parlement.

Ontslag
Ook de linkse oppositie heeft al het ontslag van de premier geëist. Gunnlaugsson liet dan weer weten dat hij geen belastingen heeft ontdoken, en weigert ontslag te nemen.