Dossier Vluchtelingencrisis

Eerste vluchtelingen terug naar Turkije

Op het Griekse eiland Lesbos zijn vanmorgen de eerste twee schepen richting Turkije vertrokken met aan boord 131 vluchtelingen. Het zijn de eerste schepen die vertrekken volgens de deal die Europa met Turkije heeft afgesloten.

Bussen brachten in de loop van de ochtend meer dan 200 mensen naar de belangrijkste haven van het eiland Lesbos, zo was op de Griekse televisie te zien. Tientallen veiligheidsmensen begeleidden de operatie.

Een eerste schip met 136 migranten aan boord zette daarop koers naar het het Turkse Dikili, zo stelde een verslaggeefster van het Duitse persbureau DPA vast. Kort daarop voer ook een tweede schip met 66 migranten uit. Aan boord van beide schepen zijn alleen mannen. Op Chios, een ander eiland in de Egeïsche Zee, bleven om 06.45 uur Belgische tijd migranten inschepen. De bestemming is het Turjkse Cesme.

Geen asielaanvraag
De eerste uitgewezen migranten zijn mensen die geen asielaanvraag hadden ingediend of die uit veilige derde landen kwamen, zo verluidde uit kringen rond de Kustwacht. Een tweede terugbrenging zal er vandaag niet zijn, zei een woordvoerster van de Griekse politie. Eerst dienen de asielaanvragen behandeld. Dit vereist het sturen van bijkomende asieldeskundigen uit andere landen van de Europese Unie.

De deportatie kadert in een controversieel akkoord tussen de Europese Unie en Turkije. Dit slaat op alle migranten die sinds 20 maart illegaal Griekenland zijn binnengekomen. Voor elke teruggestuurde Syriër wordt een andere in de Europese Unie opgenomen, met een maximum van 72.000 plaatsen.

Bekijk ook: