Zeker 732 Belgen in Panama Papers

Zeker 732 burgers en inwoners van België hebben via tussenkomst van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca massaal bedrijven opgericht in elf verschillende belastingparadijzen. Dat blijkt uit de Panama Papers, een enorm lek van vertrouwelijke documenten dat door een team van 400 journalisten werd onderzocht, onder wie Kristof Clerix van Knack en Lars Bové van De Tijd. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) laat weten dat de zaak tot op het bot uitgespit zal worden.

Volgens Knack, MO*, Le Soir en De Tijd, die zich over het Belgische luik van Panama Papers bogen, duiken de namen van minstens 732 burgers en inwoners van België op in de Panama Papers. Er zijn ook verschillende persoonlijkheden uit voetbalwereld betrokken bij het belastingschandaal. Wereldvoetbalbond FIFA heeft een onderzoek geopend naar de Uruguayaan Juan Pedro Damiani, een lid van zijn ethische commissie. Ook ex-UEFA-voorzitter Michel Platini en ster van FC Barcelona Lionel Messi staan vermeld in de gelekte documenten.

Het grootschalige journalistieke onderzoek naar de vermogens op fiscale paradijzen van toppolitici en beroemdheden is een "misdaad" en een "aanval op Panama", zo zei de baas van het advocatenkantoor Mossack Fonseca. De president van Panama beloofde intussen de volledige medewerking aan het onderzoek.

Belgische namen
Intussen zijn al twee Belgische namen bekendgemaakt: Franco Dragone en familie de Spoelberch. Dragone is bekend om zijn spektakelshows en zijn werk voor Cirque du Soleil en sloot contracten via Panama en de Britse Maagdeneilanden. De Italiaans-Belgische showman reageert dat hij door een belangrijk project geen tijd heeft om verdere toelichting te geven, maar zegt ook dat "de internationale structuur rond de groep Dragone geen geheim is" en dat er al drie jaar in België een gerechtelijk onderzoek loopt naar de structuur.

Ook de rijkste familie van ons land, de familie de Spoelberch, duikt op in de Panama Papers. De familie, bekend van hun aandeel in AB InBev, is geen onbekende als het gaat om onthullingen rond belastingparadijzen. Ook bij Swissleaks en Luxleaks circuleerde de naam de Spoelberch. “Het is opvallend dat die familie ook in die andere dossiers voorkomt”, zegt Lars Bové van De Tijd.

"Tot op het bot uitspitten"
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft de bijzonder belastinginspectie gecontacteerd. “Het is niet omdat mensen hun geld in Panama parkeren dat ze iets onwettigs doen”, zegt hij, “maar de Bijzondere Belastingsinspectie moet het wel tot op het bot uitspitten.”