Dossier Vluchtelingencrisis

Turkije niet klaar voor migrantendeal

Noch Griekenland, noch Turkije is klaar om het Europese vluchtelingenakkoord uit te voeren. Dat zeggen medewerkers van de Verenigde Naties ter plaatse. Het akkoord moet morgen ingaan. Er is afgesproken dat Turkije vluchtelingen opvangt vanop de Griekse eilanden en in ruil vluchtelingen vanuit de Turkse opvangkampen naar Europa stuurt.

Op de Griekse eilanden is er protest bij de vluchtelingen, zij willen niet zomaar terug naar Turkije, want hun droombestemming ligt in Europa. Toch zullen ze moeten, want morgen gaat het Europese vluchtelingenakkoord in. Turkije neemt vluchtelingen op die geen asiel willen aanvragen in Griekenland of wiens asiel daar geweigerd is. In ruil sturen ze mensen uit hun vluchtelingenkampen naar Europa.

Morgen vertrekken de eerste boten vanuit Griekenland naar Turkije, maar volgens de VN is Turkije niet klaar voor de deal. “Er zijn tekortkomingen die moeten opgelost worden op een geloofwaardige manier in beide landen vooraleer er van terugsturen sprake kan zijn”, klinkt het.