30 doden bij geweld in Nagorno-Karabach

Aan de grens van de separatistische regio Nagorno-Karabach zijn vannacht minstens dertig soldaten omgekomen bij een heropflakkering van het geweld tussen Armeense en Azerbeidzjaanse troepen. Het gaat om het ergste geweld sinds het staakt-het-vuren van 1994.

"Tijdens de gevechten met de Azerbeidzjaanse strijdkrachten werden achttien Armeense soldaten gedood en vielen er zo'n 35 gewonden", zo zei de Armeense president Serzj Sarkisianin in een televisietoespraak. "Het gaat om het meest hevige geweld sinds het staakt-het-vuren in 1994 van kracht ging", zei hij.

"Twaalfjarige jongen gedood"
De Azerbeidzjaanse artillerie zou volgens Armenië in een grensdorp ook een twaalfjarige jongen gedood hebben en twee burgers hebben verwond. In totaal raakten zeven burgers gewond, zo zeggen de autoriteiten van de separatistische regio, die gesteund worden door Armenië.

Azerbeidzjan zegt dat een van zijn burgers gewond raakte. Daarnaast kwamen volgens het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie minstens twaalf soldaten om het leven, en werd een helikopter door Armeense troepen neergehaald.

Grootschalig offensief of defensieve tegenaanval?
Volgens Armenië lanceerde Azerbeidzjan gisterenavond een zware aanval aan de grens van Nagorno-Karabach met tanks, artillerie en helikopters. Azerbeidzjan ontkent dit en zegt enkel te hebben gereageerd op een Armeense aanval.

"De laatste twee uur is de situatie aan de linie gestabiliseerd. De schoten zijn gestopt", zo zei de woordvoerder van het Azerbeidzjaans ministerie van Defensie om 20u30 Belgische tijd. Armenië langs zijn kant zei de situatie "onder controle" gebracht te hebben, en de vijand "belangrijke schade te hebben toegebracht". "De situatie blijft gespannen", zo voegde de Armeense president Sarkisian er wel aan toe.

Heropflakkering oud conflict
De vroegere Sovjetrepublieken Armenië en Azerbeidzjan zijn sinds het eind van de jaren tachtig in onmin met elkaar in verband met Nagorno-Karabach. Er doen zich in het gebied regelmatig opstootjes van geweld voor, maar de onlusten van vrijdagnacht lijken heviger te zijn dan doorgaans het geval is.