Vijfde van de wereld obees in 2025

Het aantal mensen met overgewicht blijft wereldwijd stijgen. Dat blijkt uit een studie in het medische vakblad The Lancet. Er is dringend actie nodig om een epidemie van zware obesitas tegen te gaan, zeggen de onderzoekers.

Het onderzoek was gebaseerd op de "body mass index" (BMI), een schaal die gebaseerd is op de verhouding tussen de lengte en het gewicht van een persoon. Wie een BMI van 30 heeft is obees, mensen met een BMI van meer dan 40 zijn zeer obees. Overgewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals diabetes, hartziekten en een hoge bloeddruk.

Tegen 2025 zullen 18 procent van de mannen en 21 procent van de vrouwen wereldwijd obees zijn. Als de huidige trend zich voortzet, zal het doel om het aantal gevallen van obesitas te stabiliseren in de komende tien jaar niet worden bereikt, aldus Ezzati.

Hoge inkomens
Ongeveer een vijfde van de volwassenen met overgewicht wereldwijd leven in zes landen met hoge inkomens: Australië, Canada, Ierland, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Polynesië en Micronesië hebben gemiddeld gezien het hoogste BMI, in Oost-Timor, Ethiopië en Eritrea heeft men gemiddeld het laagste BMI. In India en Bangladesh lijdt zowat een vijfde van de mannen en een kwart van de vrouwen aan ondergewicht.