Dossier President Trump

Het Republikeinse debat in 6 uitspraken

Donald Trump, Ted Cruz en John Kasich - de drie belangrijkste overgebleven Republikeinse presidentskandidaten dus - werden afgelopen nacht op de rooster gelegd in een interview op CNN. Anderson Cooper was de gastheer van dienst.

Enkele merkwaardige quotes waren het resultaat. Niet geheel onverwacht ging het gisteren geregeld over de terreur. Cruz gaf ook meer uitleg over de uitspraak om meer politiecontrole in te voeren in “moslimwijken”, naar aanleiding van de aanslagen in Brussel. “We moeten de vijand viseren. Er is een onderscheid tussen de ‘Islam’ en ‘Islamisme’. Islamisme is een politieke en theologische filosofie die de deelname aan een gewelddadige jihad oplegt en het vermoorden van alle ongelovigen tot gevolg heeft.

Met ‘ongelovigen’ bedoelen ze natuurlijk ons” stelde hij. Trump gaf een rationelere indruk dan anders, maar toch levert het debat opnieuw enkele opvallende quotes op. Hij wist onder meer de spot te drijven met zichzelf. “Mijn grootste problemen zijn herhalingen en retweets. Meestal breng ik mezelf in de problemen door een andere boodschap te herhalen of retweeten. Ik ga echt voorzichtiger worden. “