Dossier Aanslagen Brussel

“Nederland maakte geen fouten”

Nederland heeft geen fouten gemaakt rond de Brusselse aanslagpleger Ibrahim El Bakraoui, die vorig jaar vanuit Turkije via Nederland de Europese Unie binnenkwam. Dat zei de Nederlandse premier Mark Rutte dinsdagavond in een debat met de Nederlandse Tweede Kamer over de aanslagen in Brussel. Hij gaf wel toe dat bepaalde communicatie in de toekomst beter moet verlopen. Volgens de oppositie kon Nederland wel meer actie ondernemen.

"Op zichzelf valt Nederland niets te verwijten. Maar we moeten zaken aanscherpen, bijvoorbeeld in onze communicatie met Turkije", aldus Rutte. Uit het contact met de Turken bleek bijvoorbeeld niet dat zij El Bakraoui als een mogelijke terrorist zagen.  Op 16 maart had Nederland van de FBI bericht gekregen over de radicale achtergrond van de broers El Bakraoui. Die informatie kwam volgens de Nederlandse Justitie vanuit België.

De oppositie in de Tweede Kamer begrijpt niet waarom Nederland geen actie heeft ondernomen toen bekend werd dat de Belgische broers El Bakraoui waren geradicaliseerd en werden gezocht. Ze vindt dat Nederland meteen iets had moeten doen omdat een van de broers, Ibrahim, dezelfde man was die in juli vorig jaar vanuit Turkije naar Nederland was uitgezet. Hij mocht via Schiphol gewoon Nederland binnen, omdat hij toen nog niet geregistreerd stond in de (internationale) opsporingssystemen. Ook was hij niet bekend bij de Nederlandse autoriteiten.

Ibrahim El Bakraoui niet actief opgespoord

Volgens justitieminister Ard van der Steur zou Nederland Ibrahim hebben opgepakt als hij na de FBI-melding was aangetroffen. Zo werkt het systeem in Europa. Bovendien hadden de Belgen ook geen verzoek gedaan aan Nederland om Ibrahim te gaan zoeken, zei de minister.  De oppositie ging niet mee in deze uitleg en vond het "onbegrijpelijk" en "bijna schandalig" dat Nederland niet zelf actief naar de man ging zoeken nadat ze de informatie van de FBI had gekregen. Hij kon immers nog steeds in Nederland zijn, omdat niet bekend was waar Ibrahim heen ging nadat hij in Nederland was aangekomen.