Kaping Egyptisch vliegtuig beëindigd

Een vliegtuig van Egypt Air werd vlak na het opstijgen uit Alexandrië gekaapt en omgeleid naar Cyprus, nadat de piloot bedreigd werd door een man die claimde een bomgordel om te hebben. Die bleek uiteindelijk vals te zijn. Achter de kaping zaten persoonlijke motieven: de man wilde op deze manier contact afdwingen met zijn ex-vrouw. Buitenlandse Zaken bevestigt dat er twee Belgen aan boord zaten en dat ze het goed stellen.Ondertussen is de kaping afgelopen, de man werd opgepakt.

In totaal zouden 55 passagiers aan boord zijn geweest, maar na onderhandelingen met de kaper werden alle passagiers van boord gelaten, behalve 7 buitenlandse passagiers en bemanningsleden. Aan boord zaten ook 2 Belgen: een moeder en haar zoon. Zij hebben beiden ook de Egyptische nationaliteit en stellen het goed.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde al snel dat het niet ging om een terreurdaad. "Het is geen terrorist, het is een idioot. Terroristen zijn gek, maar niet dom. Deze man is dat wel," zou een medewerker van het Ministerie gezegd hebben aan de Britse krant The Guardian.

De kaping zou wel te maken hebben met de ex-vrouw van de gijzelnemer, die naar de luchthaven werd overgebracht om te helpen bij de onderhandelingen. Naast politiek asiel en een vertaler zou de man ook geëist hebben dat een brief overhandigd werd aan zijn ex-vrouw.

In de loop van de middag werden steeds meer mensen uit het vliegtuig gelaten. Op beelden is ook te zien hoe iemand door het cockpitraam wist te ontkomen. Rond 15u plaatselijke tijd was de gijzeling afgelopen en kon de kaper ingerekend worden. Alle gegijzelden werden weer vrijgelaten.

Kort na het einde van de kaping doken op sociale media al de eerste foto's op van de man. Rond zijn middel is duidelijk een band te zien die aan een bomgordel doet denken.

Vragen over veiligheid
Uiteindelijk bleek die bomgordel wel vals te zijn. Dat was vooral goed nieuws voor de Egyptische luchthavens, want zij kunnen een nieuw beveiligingsschandaal wel missen. Eind oktober konden terroristen de veiligheidscontrole in Egypte omzeilen. Ze namen een bom mee aan boord van een Russisch passagiersvliegtuig en lieten het in volle vlucht ontploffen. Sindsdien zijn de veiligheidsmaatregelen op luchthavens verscherpt. Dat zegt politiek analist Koert De Boeuf, telefonisch vanuit Cairo.