FBI kraakt iPhone zonder hulp Apple

De Amerikaanse autoriteiten zijn er dan toch op eigen houtje in geslaagd om de iPhone van één van de schutters van San Bernardino te kraken. Ze laten de gerechtelijke acties tegen Apple dan ook varen. Dat meldt de Amerikaanse federale procureur. Eerder weigerde Apple in te gaan op de vraag van de FBI om hun eigen beveiligingsoftware te omzeilen.

De autoriteiten zijn in hun opzet geslaagd "door de hulp van een buitenstaander" van wie de identiteit niet werd vrijgegeven, zo blijkt uit een bericht van de federale procureur van Californië, Eileen Decker. Ze meldt ook dat ze aan het gerecht gevraagd heeft om het gerechtelijk bevel te annuleren waardoor Apple verplicht werd om de onderzoekers te helpen om de iPhone te kraken.

Een rechter had Apple vorige maand verplicht om de autoriteiten te helpen toegang te krijgen tot data op de iPhone van Syed Rizwan Farook, die op 2 december samen met zijn vrouw 14 mensen doodde in San Bernardino, Los Angeles. De rechter vroeg aan Apple om een manier te vinden om de software te omzeilen die opgeslagen data op de iPhone 5C verwijdert na 10 pogingen om het paswoord in te geven. Apple-topman Tim Cook weigerde dat echter, wat leidde tot een gerechtelijke strijd en een maatschappelijk debat rond het al dan niet vrijgeven van data voor gerechtelijke doeleinden.

Bekijk ook: