Capitool in 'lockdown' na geweerschoten

Het Capitool en het Witte Huis in de VS waren maandagavond een uur lang in lockdown. Een man trok een wapen bij een routinecontrole en werd opgepakt. Volgens de politie van Washington is het gevaar geweken.

De politie heeft maandagnamiddag op een man geschoten die een wapen bovenhaalde toen hij via een metaaldetector het bezoekerscentrum van het Capitool in Washington binnenkwam. De gewapende man raakte daarbij zwaargewond, heeft politiechef van het Capitool Matthew Verderosa verklaard tijdens een persconferentie. De mensen die zich in het Witte Huis en in het Capitool, dat in paasreces is, bevonden, kregen het verzoek binnen te blijven.

Ook onschuldige vrouw gewond
"De man haalde tijdens een routinecontrole een voorwerp boven dat leek op een wapen en richtte het op de politie. Een politieagent heeft op de verdachte geschoten en hem verwondt, waarop hij voor verzorging werd meegenomen door het medisch personeel", aldus Verderosa, die toevoegt dat de man gearresteerd werd en er wel degelijk een wapen gevonden werd op de plaats van het incident.

De verdachte, die al bekend was bij de politiediensten, wordt momenteel geopereerd en zijn gezondheidstoestand is in dit stadium "onbekend", klinkt het nog. Volgens CNN is de verdachte een 66-jarige man uit Tennessee. "We hebben geen aanwijzingen dat het over meer gaat dan een criminele daad", aldus Verderosa nog.

Een vrouw die 'niet betrokken was' bij het incident raakte lichtgewond, zei de politiechef nog. Ze werd overgebracht naar het ziekenhuis. Door het incident zijn het Capitool, waarin de Senaat en Kamer van volksvertegenwoordigers zetelen, en het Witte Huis een uur in lockdown gegaan.

Een jongetje zat binnen in het Capitool toen de schutter actief was, en vertelt aan een journaliste van CNN wat er juist gebeurde.