Zeker 70 doden bij aanslag Pakistan

Bij een zelfmoordaanslag aan de toegang tot het stedelijke Gulshan Iqbal-park in de Oost-Pakistaanse stad Lahore zijn zondagavond minstens 70 doden en meer dan driehonderd gewonden gevallen, onder wie zeker vijftig kinderen. Dat meldden hoge regeringsfunctionarissen.

De aanslag is inmiddels opgeëist door Tehreek-e-Taliban Pakistan Jama'at ul-Ahrar, een splintergroep van de Pakistaanse taliban. Volgens een zegsman van de terreurgroep werden in het bijzonder christenen geviseerd. Steeds volgens de man is de bomaanslag in Lahore de eerste in een voor dit jaar geplande reeks, verspreid over het Pakistaanse grondgebied.

Vrouwen en kinderen
Het park was wegens het lange paasweekeinde druk bevolkt, met opvallend veel mensen van de christelijke minderheid. Onder de slachtoffers zijn veel vrouwen en kinderen. De bom ontplofte op enkele meters van een kinderspeeltuin. De premier van Punjab, Shehbaz Sharif, heeft drie dagen van rouw uitgeroepen. De provincie had al meer dan een jaar geen omvangrijke aanslag meer meegemaakt.

Medeleven
Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft de aanslagen veroordeeld. De minister liet gisteren weten mee te leven met de gewonden, en het "blinde en moordende geweld" te verwerpen. Hij betuigt ook zijn medeleven aan de families en vrienden van de slachtoffers, en aan de Iraakse en Pakistaanse regeringen.

"Fanatiek geweld"
Ook de Paus betoonde zijn medeleven. "Opnieuw slaat de dodelijke haat toe bij de meest weerloze mensen. Samen met de paus bidden we voor de slachtoffers, en zijn we bij de gewonden, de door een enorm leed getroffen families, de leden van de christelijke minderheden die nogmaals geraakt zijn door fanatiek geweld, en de hele Pakistaanse bevolking", zo zei woordvoerder Federico Lombardi in een persmededeling.

Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon noemt het een "weerzinwekkende daad van terrorisme". Eerder deed EU-buitenlandminister Mogherini al hetzelfde.