Antwerpse jihadist dreigt in video

In een nieuwe video van Islamitische Staat (IS) is de Antwerpse Syriëstrijder Hicham Chaib te zien, die bij verstek werd veroordeeld. Hij spreekt de kijkers toe in het Antwerps en dreigt met meer aanslagen.

In de video worden eerst de aanslagen in Brussel opnieuw opgeëist. Een strijder vertelt in het Frans dat die aanslagen slechts 'een waarschuwing' waren. Nadien verschijnt de Antwerpenaar Hicham Chaib, die de kijkers in het Nederlands toespreekt. Zijn boodschap is naar eigen zeggen gericht "aan de Belgische bevolking, aan de Belgische regering, aan Europa, aan heel de wereld en aan de hele coalitie die de Islamitische Staat bestrijdt".

Nadat hij de luchtaanvallen van de coalitie tegen IS heeft veroordeeld, richt Chaib zich tot de Belgische regering. "De lessen van Parijs hebben jullie blijkbaar niets opgeleverd. Want jullie zijn maar blijven verdergaan met jullie strijd tegen de islam en de moslims. Daarom wil ik zeggen dat de aanvallen in Brussel enkel en alleen de oogst is die jullie hebben gezaaid met jullie eigen handen". Aan het einde van de video executeert hij een geknielde gevangene met twee schoten.

15 jaar cel
Hicam Chaib is de voormalige rechterhand van Fouad Belkacem, en werd in februari 2015 op het terreurproces tegen Sharia4Belgium veroordeeld tot 15 jaar cel. De rechtbank beval toen ook zijn onmiddellijke aanhouding, maar Chaib was ten tijde van het proces al naar Syrië vertrokken.