Dossier Aanslagen Brussel

Duitse terreurverdachten geen link met België

Het Duitse gerecht vindt geen aanwijzingen dat twee terreurverdachten die werden opgepakt, gelinkt zijn aan de aanslagen in België.

Woensdagavond werd in Giessen (deelstaat Hessen) een 28-jarige Marokkaan opgepakt. Volgens de Duitse media werden op zijn gsm berichten gevonden die hem aan een van de daders van de aanslagen in Brussel zouden linken. Het gerecht ontkent dat nu. De man wordt enkel nog vastgehouden omdat hij illegaal in het land verblijft.

Ook het onderzoek naar Samir E., die in de regio rond Düsseldorf werd opgepakt, heeft niets opgeleverd. Bij een huiszoeking in de woning van salafist Samir E. heeft de politie geen springstof, ontstekers of andere verdachte zaken gevonden. Ook onderzoek van de gsm van de verdachte leverde geen link naar islamisten op.

Link met El Bakraoui
Samir E. zou net als Ibrahim El Bakraoui, die zich op de luchthaven van Zaventem opblies, in de zomer van 2015 aan de grens tussen Turkije en Syrië opgepakt zijn door de Turkse autoriteiten. De Turken verdachten de twee ervan dat ze aan de zijde van de islamisten betrokken waren bij de Syrische burgeroorlog of plannen in die zin hadden. Beiden werden samen op een vliegtuig naar Amsterdam gezet, het vertrekpunt van hun reis.

De autoriteiten zoeken nu uit of E. en Bakraoui elkaar kenden en samen onderweg waren