Verijdelde aanslag gelinkt aan België?

Bij een grote terreuractie in de Parijse voorstad Argentueil is één verdachte opgepakt. "We hebben vergevorderde plannen tot een aanslag verijdeld, de man maakte deel uit van een terroristische cel", aldus de Franse minister van Binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve.

In de Parijse voorstad Argentueil viel de politie vanavond binnen in een pand op de Boulevard Delambre. Daarbij werd één man opgepakt. Aansluitend gaf Bernard Cazeneuve, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, een reactie, waarin hij vertelde dat de man deel uitmaakte van een terroristische cel, die al vergevorderde plannen tot een aanslag had. "Het gaat om een man met de Franse nationaliteit, die op een hoog niveau betrokken was", aldus Cazeneuve.

De politieactie is nog steeds niet afgelopen en ook op andere plaatsen in de voorstad zijn nog raids aan de gang.

Geen banden met Brussel
"De arrestatie is het resultaat van een minutieuze operatie die enkele weken heeft geduurd en waarbij verschillende middelen werden ingezet voor technische en fysieke observatie, en waarbij nauw werd samengewerkt met de Europese inlichtingendiensten", klinkt het nog. "Momenteel linkt geen enkel element deze plannen aan de aanslagen in Parijs of Brussel."

Al veroordeeld in België, link met Abdelhamid Abaaoud
De man die donderdagavond bij een grote terreuractie in Frankrijk werd opgepakt en banden had met een organisatie die aanslagen plande in Frankrijk, werd eerder al in België bij verstek veroordeeld in een zaak rond het sturen van jihadisten naar Syrië. Dat meldt France Info via Twitter. Volgens France Info gaat het om de 34-jarige Reda K.

K. werd in juli 2015 door de correctionele rechtbank van Brussel bij verstek veroordeeld tot 10 jaar cel in de zaak van de zogenaamde "Syrische filière". In het proces stonden 32 mensen terecht omdat ze andere Syrië-strijders geronseld zouden hebben of hen geholpen zouden hebben bij het vertrek, terwijl anderen naar Syrië zouden vertrokken zijn of op het punt zouden gestaan hebben om dat te doen. Ook Abdelhamid Abaaoud, de coördinator van de aanslagen in Parijs, stond terecht op dat proces.

K. zou op het moment van het vonnis in Syrië hebben gezeten, en keerde volgens France Info eind vorig jaar terug naar Frankrijk.