3 terreurverdachten opgepakt in Duitsland

De Duitse politie heeft dinsdag op de snelweg München-Salzburg drie Kosovaren opgepakt die banden zouden kunnen hebben met een terreurnetwerk. Dat bevestigde een woordvoerder van het Beierse parket.

Het drietal kwam met een wagen met Belgisch nummerplaat uit Brussel. Aanwijzingen van een samenhang met de aanslagen van Brussel zijn er nog niet, zei de parketwoordvoerder. Wel loopt een onderzoek naar "verdenking van het voorbereiden van een ernstige staatsgevaarlijke criminele daad".

Voorlopig aangehouden
Volgens Duitse bronnen was de actie het resultaat van een tip die de politie maandagavond had gekregen. Daarbij was sprake van een geplande terreuraanslag en van twee Kosovaarse Albanezen die met een zilverkleurige Mercedes onderweg waren. Agenten van de politie van Rosenheim ontdekten de wagen dinsdagmorgen vroeg en deden hem stoppen. Ze pakten zonder incidenten drie inzittenden op: twee broers en een begeleider, tussen 36 en 46 jaar oud.

De mannen gaven aan te werken bij een Belgische bouwfirma. De in hun wagen gevonden bouwplannen zouden van een door hen verzorgde werf stammen. De 10.000 euro cash in de wagen zou bedoeld zijn voor de aankoop van werktuigen en een wagen. De politie kon die beweringen voorlopig nog niet verifiëren. Wel bleek dat tegen één van de broers al een arrestatiebevel was uitgevaardigd nadat hij in Kosovo was ondergedoken in verband met een tegen hem bevolen uitwijzing. Het trio is ondertussen voor inhechtenisneming naar München overgebracht.