FBI kan iPhone zonder Apple kraken

De zaak tussen de FBI en technologiegigant Apple, over de toegang tot de iPhone van de schutter van San Bernardino, krijgt een nieuwe wending. De FBI zou namelijk via een derde partij de telefoon kunnen kraken.

In het onderzoek naar de aanslag in San Bernardino wil de FBI toegang krijgen tot de telefoon van Syed Rizwan Farook. Hij schoot op 2 december vorig jaar, samen met zijn partner, veertien mensen dood. De FBI denkt dat waardevolle informatie staat op de iPhone van de man, vooral mogelijke contacten van andere terroristen.

Maar de informatie op de iPhone is versleuteld. Toen de FBI ging aankloppen bij Apple, weigerde het bedrijf de telefoon te ontgrendelen. Het schermt met de privacy van iPhonegebruikers en stelt dat één telefoon kraken een mogelijk precedent vormt voor alle telefoons. 

De FBI spande daarom een rechtszaak aan tegen het bedrijf, normaal volgt er vandaag een hoorzitting. Maar de FBI vraagt nu die hoorzitting te verzetten, omdat een derde partij heeft aangeboden de iPhone te ontgrendelen. Mogelijk gaat het om een hoogleraar van de Johns Hopkinsuniversiteit, die dit weekend een lek in het besturingssysteem had gevonden.

Tim Cook: "FBI vraagt ons om een kanker te maken"