Rebellenleider Bemba is oorlogsmisdadiger

De voormalige Congolese vice-premier Jean-Pierre Bemba is door het Internationaal Strafhof schuldig bevonden aan misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden. Over de strafmaat wordt later vandaag beslist.

De oud-rebellenleider zit sinds 2008 opgesloten in Den Haag, nadat hij in mei van dat jaar in België werd opgepakt. Hij wordt er vervolgd voor de rol die hij gespeeld zou hebben tijdens de staatsgreep in de Centraal-Afrikaanse Republiek in 2002 en 2003. De door Bemba geleide rebellengroep MLC zou zich schuldig gemaakt hebben aan massaverkrachting, moorden en plunderingen.

Meerdere processen tegen Bemba
Het proces tegen Bemba loopt al sinds november 2010. In september vorig jaar werd een tweede proces opgestart tegen Bemba omdat hij in het eerste proces 14 getuigen van de verdediging omgekocht zou hebben opdat ze voor de rechters valse verklaringen aflegden.

Bemba's rebellen worden er ook van beschuldigd zware mensenrechtenschendingen begaan te hebben tijdens de Congolese oorlog (1998-2003). Hoewel mensenrechtenorganisaties en nabestaanden van de slachtoffers ijveren om ook daarvoor een procedure op te starten bij het Strafhof, lijkt het er niet op dat het daar ooit nog van komt.