President Obama aangekomen op Cuba

Als eerste Amerikaanse president sinds de Cubaanse revolutie in 1959 is Barack Obama aangekomen op het eiland. Hij landde rond 21 uur Belgische tijd aan boord van de Air Force One in de hoofdstad Havanna van het communistische land. De president is vergezeld van zijn echtgenote Michelle, zijn kinderen Malia en Sasha, en zijn schoonmoeder Marian Robinson.

Tijdens zijn driedaags officieel bezoek aan het communistische land zal hij met president Raul Castro praten over een verdere uitdieping van het toenaderingsproces na decennia aartsvijanden te zijn geweest. Dinsdag zal Obama het Cubaanse volk toespreken. Hij zal ook een baseballwedstrijd tussen de Tampa Bay Rays en het Cubaanse nationale team bijwonen.

Exact vijftien maanden geleden kondigden beide landen aan de diplomatieke betrekkingen te herstellen. Het is bijna negentig jaar geleden dat een zittend president op Cuba op bezoek gaat, aldus het ABC News.

Het wordt niet alleen een belangrijk symbolisch bezoek, maar ook een erg belangrijke economische missie. Want in het kielzog van Obama reizen tientallen Amerikaanse multinationals mee, die hopen miljardendeals te kunnen sluiten. De hotelketen Starwood, van de Sheraton-hotels, tekende dit weekend als eerste Amerikaans bedrijf al een contract met Cuba.