"Dader Istanboel gelinkt aan IS"

De zelfmoordterrorist van Istanboel is volgens de Turkse regering een aanhanger van de terreurorganisatie Islamitische Staat. Volgens de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Efkan Ala is de dader geïdentificeerd als Mehmet Ö. Hij is afkomstig uit het Turkse Gaziantep. Hij bevestigde daarmee eerdere mediaberichten. IS heeft de aanslag niet opgeëist.

De man had zich gisteren in de drukke winkelstraat Istiklal opgeblazen en vier mensen mee de dood ingesleurd. Volgens de jongste cijfers raakten ook 39 mensen verwond. Drie van de doden zijn Israëli's, het vierde slachtoffer is een Iraniër. 15 gewonden bevinden zich nog in het ziekenhuis.

De Turkse regering acht IS ook verantwoordelijk voor een aanslag op een groep Duitse toeristen in januari. Toen maakte een zelfmoordterrorist in het historisch centrum van Istanboel twaalf Duitse slachtoffers. Een aanslag tijdens een antiregeringsbetoging in oktober vorig jaar zou ook door IS gepleegd zijn. Toen kwamen meer dan 100 mensen om het leven. IS heeft nog geen enkele aanslag opgeëist.

Bekijk ook: