Dossier Vluchtelingencrisis

Vertraging voor uitvoering vluchtelingenplan

Griekenland is niet klaar voor de uitvoering van het vluchtelingenakoord tussen de Europese Unie en Turkije, dat sinds vandaag van kracht is. Vanaf nu moeten migranten die vanuit Turkije in Griekenland aankomen, teruggestuurd worden als ze geen asiel aanvragen of hun aanvraag verworpen wordt. Maar de meer dan tweeduizend experts die dat in goede banen moeten leiden, zijn nog niet in Griekenland aangekomen.

Ondanks het akkoord, blijven er vluchtelingen aankomen in Griekenland. De voorbije nacht zijn van de Turkse kusten 875 mensen overgestoken naar Griekse eilanden, zo heeft de Griekse crisisstaf meegedeeld. Gisteren waren er ook al 1.498 vluchtelingen van Turkije naar Griekenland getrokken, vrijdag 679 en donderdag 239.

Volgens de crisisstaf zijn er in Griekenland nu 48.141 vluchtelingen. Op de Oost-Egeïsche eilanden zijn er 7.316 mensen, in het gebied Athene-Piraeus 13.000. De rest verblijft in kampen in het centrum en het noorden van Griekenland. In het kamp van Idomeni alleen al zijn er ongeveer 12.000 mensen.