Zelfmoordaanslag Istanboel: 2 Amerikanen gedood

Bij de zelfmoordaanslag in de drukke winkelstraat Istiklal Caddesi in de Turkse stad Istanboel zijn ook twee Amerikanen gedood. Dat heeft het Witte Huis aangekondigd. Het Witte Huis gaf niet aan of het gaat om slachtoffers met de dubbele nationaliteit, of of de dodentol van de aanslag is opgelopen.

Tot nu toe was bekend dat bij de aanslag vijf doden - de dader, drie Israëliërs en een Iraniër - vielen en 36 mensen gewond raakten, onder wie enkele Israëliërs, twee Ieren, een IJslander, een Iraniër, een Duitser en een inwoner uit Dubai. De aanslag werd nog niet opgeëist, maar volgens de Turkse media werd de dader geïdentificeerd als de 33-jarige Savas Yildis, een Turk die lid zou zijn van terreurgroep Islamitische Staat. Die informatie werd echter nog niet bevestigd door een officiële bron.

Trekpleister voor toeristen
De winkelstraat ligt in het Europese deel van de Turkse metropool, vlakbij het bekende Taksimplein. De buurt is een trekpleister voor toeristen. Het Turkse Toezichtsorgaan op Audiovisuele Media heeft intussen het verspreiden van beelden van de aanslag tijdelijk verboden. Het verbod slaat op live-uitzendingen, maar ook op foto's.

Geen Belgen
De federale overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken heeft voorlopig geen aanwijzingen dat er Belgische slachtoffers zijn. Het Belgische consulaat-generaal staat in contact met de lokale autoriteiten en volgt de situatie op de voet, aldus woordvoerder José de Pierpont van de FOD.