62 doden bij vliegtuigcrash in Rusland

Tientallen Russische toeristen zijn omgekomen op hun terugvlucht van de Perzische Golf. Na een stormachtige nacht boven Zuid-Rusland blijft de vraag: waarom werden enkele toestellen omgeleid, maar dat uit Dubai niet?

Bij de crash van een passagierstoestel uit Dubai in Zuid-Rusland zijn alle 62 mensen aan boord omgekomen. Het toestel van de luchtvaartmaatschappij FlyDubai had vrijdagnacht tijdens een storm geprobeerd te landen en crashte bij een tweede poging op de luchthaven van de stad Rostov aan de Don. Aan boord van de Boeing 737-800 bevonden zich volgens FlyDubai 55 passagiers en 7 bemanningsleden. Andere vliegtuigen, die 's nachts op de luchthaven op een duizendtal kilometer ten zuiden van Moskou moesten landen, werden wegens de storm omgeleid.

Mislukte landingspoging
De piloot had het toestel uit Dubai na een mislukte landingspoging twee uur boven de regio laten rondcirkelen en hield contact met de verkeerstoren over de weersomstandigheden. Eigenlijk had de commandant de noodlottige tweede landingspoging willen afbreken, berichtte tv-zender Rossija24 onder aanhaling van de onderzoekers. "Op het ogenblik dat hij een nieuwe poging wilde aanzetten, is er wat gebeurd en is het toestel neergestort", zei een correspondent.

Storm
De crash kan door zijdelingse windstoten maar ook door een technisch defect veroorzaakt zijn. FlyDubai, een lagekostenmaatschappij uit de golfstaat Dubai, vermoedt dat het om een ongeval gaat. "Het spijt me om het te zeggen maar we gaan ervan uit dat er geen overlevenden zijn", verklaarde bedrijfsleider Ghaith Al Ghaith. Beide piloten hadden naar zijn zeggen rond de 5.700 uur vliegervaring. Net zoals de Russische autoriteiten sloot hij een terroristische aanslag uit.

Tegen 3.40 uur lokale tijd (1.40 uur Belgische tijd) sloeg het toestel volgens de Russische autoriteiten op 250 meter van de landingsbaan in een steile hoek te pletter, brak in stukken en ging in vlammen op. Honderden hulpverleners borgen in de loop van de dag de slachtoffers en de brokstrukken. Ze vonden ook beide zwarte dozen van het vliegtuig terug, die na de eerste vaststellingen volgens het Russische hoofd van de luchtvaartdiensten Alexander Neradko intact zijn gebleven.

Nabestaanden
In het luchthavengebouw bekommerden spoedartsen en psychologen zich om de wanhopige nabestaanden. De passagiers waren volgens FlyDubai 33 vrouwen, 18 mannen en 4 kinderen. De meesten onder waren Russische toeristen op hun terugvlucht. Bovendien zaten acht Oekraïners, twee Indiërs en een Oezbeek in het toestel. De bemanning van vlucht FZ981 kwam onder andere uit Griekenland en Spanje.