"Akkoord mag geen blanco cheque zijn"

De EU-leiders zijn na middernacht uiteen gegaan zonder officieel akkoord. Ze hebben wel al enkele voorstellen klaar voor de Turkse premier die vrijdagochtend in Brussel is. Dat bericht persagentschap Reuters.

De Europese leiders zijn het er over eens dat ze financiële en politieke toegevingen moeten doen aan Turkije als het land inspanningen doet om de stroom van migranten naar Griekenland te stoppen. Vrijdagochtend zit Donald Tusk opnieuw samen met de Turkse premier om een deal te sluiten op basis van enkele gezamenlijke standpunten van de EU-landen. Vrijdagmiddag volgt er een lunch met alle 28 leiders om dat ochtendgesprek te evalueren.

Maar gemakkelijk zal het niet worden, klinkt het overal. Zelfs als de leiders tegemoet kunnen komen aan alle bezwaren vanuit Turkije, twijfelen ze er nog aan of dit wel overeen zou stemmen met internationale wetten, en of een eventuele deal wel uitvoerbaar zal zijn. Merkel voegde nog toe dat een deal sluiten met Turkije niet gemakkelijk wordt, maar dat alle Europese leiders wel een akkoord willen om de migratiestromen af te remmen.

De leiders willen een akkoord sluiten met Turkije waarin staat dat dat land alle migranten die Griekenland bereiken, terug binnen neemt. Dat, op voorwaarde dat de EU-landen de vluchtelingen die in Turkije aankomen zullen opvangen, hulp bieden aan de Syriërs die daar zijn, en de gesprekken over de toetreding van Turkije tot de EU in stroomversnelling brengen. Er moet ook een plan komen waarmee Turken naar de EU kunnen reizen zonder visa.

Onze eigen premier Charles Michel zei dat een akkoord met Turkije "geen blanco cheque" mag zijn. Dat tweette hij ook na afloop.