Krijgen we akkoord vluchtelingencrisis?

Vandaag zitten staats- en regeringsleiders samen in Brussel om er te vergaderen over het omstreden Turkse vluchtelingenakkoord. Daarover werd vorig week al een principeakkoord bereikt.

Turks premier Davutoglu verraste vorige week de Europese leiders in de laatste rechte lijn naar de top met het aanbod om alle vluchtelingen die illegaal in Griekenland aankomen opnieuw terug te nemen. Maar voor elke heropname van een Syrische vluchtelingen zouden de Europese landen een andere Syrische vluchteling moeten hervestigen in Europa.

 

Experts zijn echter niet zo positief over het voorstel dat op tafel ligt. “Turkije heeft Europa in een machtsgreep”, klinkt het. In ruil voor hulp met de vluchtelingencrisis stellen de Turken harde eisen, bijvoorbeeld snellere toetreding tot Europa. 

"Moeilijke onderhandelingen"
Het beloven nog moeilijke onderhandelingen te worden op de Europese top in Brussel. Na het voorakkoord van vorige week, hebben heel wat regeringsleiders in eigen land kritiek gekregen. De meeste weerstand komt van de Cyprioten. Morgenvroeg komt de Turkse premier Davutoglu naar de top om een deal te ondertekenen. De spanning is te snijden, nadat Duitsland haar amabssade in Ankara heeft gesloten, nadat ze vermoedde dat er aanslagen gericht waren op Duitse doelwitten.

"Rode loper voor vluchtelingen"
In het kader van de Europese top heeft Vlaams Belang vanochtend actie gevoerd aan het Europees Parlement. Zij rolden onder meer een rode loper uit met een vlag van Turkije. De partij verwijt daarmee de Europese leiders dat ze de rode loper uitrollen voor 80 miljoen Turkse migranten. Die zouden zonder visum naar Europa kunnen reizen, als Turkije een deal sluit met Europa.