Alles kleurt groen op St-Patrick's day

Vandaag viert de wereld Saint Patrick's Day, de nationale feestdag van Ierland. Het is de wijdst verspreide nationale feestdag in de hele wereld. Vooral in de VS en Australië worden er grote festiviteiten gehouden.

Saint Patrick is de patroonheilige van Ierland. Deze heilige, die leefde in de vijfde eeuw, verdreef volgens de legende alle heidense godsdiensten uit Ierland en introduceerde het Christendom. Vandaar dat hét teken van zijn feestdag 'the shamrock', het klaverblad, is. Die staat symbool voor de Heilige Drievuldigheid.

Chicago River
In de VS vinden in verschillende steden optochten plaats en dit jaar werd de Chicago River in de gelijknamige stad volledig groen gekleurd. Heidense symbolen als de kabouter met zijn pot goud, en de zombie worden naar boven gehaald.

Obama
Zoals elk jaar ontving de president van Amerika, Obama, een boeket klaverbladen uit de handen van de Ierse Premier, als teken van de verbondenheid tussen beide naties. Er wonen namelijk heel veel mensen van Ierse origine in de VS.

Guinness
Geen Saint Patrick's Day zonder een goed glas Guinness natuurlijk. Mensen kunnen vandaag onder de hashtag #GuinnessTache en foto posten van beschuimde bovenlip na het drinken van het Ierse bier.