Protest in Brazilië tegen (ex-)president

In Brazilië is in verschillende steden protest uitgebroken tegen de benoeming van Lula da Silva als kabinetchef van president Dilma Rousseff. Ex-president Lula wordt verdacht van fraude, maar met zijn aanstelling wordt een vervolging erg moeilijk.

In de hoofdstad Brasilia gebruikte de politie pepperspray tegen meer dan 5000 demonstranten. Ze scandeerden slogans als ‘Rousseff moet opstappen’ en ‘Arresteer Lula’. Door zijn benoeming ontloopt de ex-president een gerechtelijke vervolging, want enkel het hooggerechtshof mag ministers vervolgen.

Dieptepunt
De populariteit van Rousseff is naar een absoluut dieptepunt gezakt, onder meer omdat ze genoemd wordt in de corruptiezaak rond Petrobras.

Maar ook haar voorganger Lula da Silva staat zwaar onder druk wegens een corruptie-onderzoek tegen hem. De openbaar aanklager wil Lula voor de rechter brengen op verdenken van witwassen van geld en het verborgen houden van een eigendom.

Petrobras
De affaire is een uitloper van het Petrobrasschandaal. Bij dat overheidsbedrijf werden jarenlang miljoenen smeergeld betaald in ruil voor opdrachten, waar ook heel at politici van profiteerden.