Denen gelukkigst, Belgen op plaats 18

Denemarken is het gelukkigste land ter wereld. Dat blijkt uit het World Happiness Report van de University of Columbia. Ons land staat op de 18de plaats, één plaats hoger dan vorig jaar.

Het is de vierde keer dat de lijst wordt opgesteld. De Denen stonden al twee keer op de eerste plaats, maar vorig jaar moest het Zwitserland voor zich laten. De top drie wordt vervolledigd door IJsland, Noorwegen en Finland staan respectievelijk op vier en vijf.

Ons land staat op de achttiende plaats. Van onze buurlanden scoort Nederland het hoogst, zij halen net als vorig jaar de zevende plaats. Frankrijk gaat van 29 naar 32, Duitsland maakt een mooie sprong voorwaarts, van 26 naar 16.

Burundi onderaan
Onderaan de lijst van 157 landen bengelen Afghanistan, Togo, Syrië en rode lantaarn Burundi. Slechts vijf van de dertig laagst gerankte landen liggen niet in Afrika.

Het rapport rangschikt landen op basis van het geluk van hun burgers en hun subjectief welzijn. Dit jaar werden voor de eerste keer de gevolgen van ongelijkheid binnen samenlevingen gemeten en mee opgenomen.