Obama nomineert Garland voor Hooggerechtshof

Amerikaans president Barack Obama draagt Merrick Garland voor als nieuwe rechter voor het Supreme Court, het Amerikaans Hooggerechtshof. Garland volgt Antonin Scalia op die vorige maand overleed.

Garland is 63 en voorzitter van het federaal Hof van Beroep in Washington DC. Daar behandelde hij onder andere enkele terrorismezaken. Garland staat bekend als iemand zonder duidelijk Democraat of Republikeins profiel, maar eerder gematigd. Obama hoopt hierdoor enkele Republikeinse senatoren toch te overtuigen om voor de aanstelling van Garland te stemmen.

Gevoelige kwestie
De verkiezing van Garland ligt gevoelig in Amerika. Het hof telt normaal negen leden, maar sinds de dood van de conservatieve Scalia zijn er vier conservatieve en vier progressieve rechters. De aanstelling van het negende lid kan dus de balans laten overhellen naar het ene of het andere kamp. De rechters van het Hooggerechtshof worden in de VS benoemd voor het leven.

Rechters van het Supreme Court worden benoemd door de president, maar de Senaat moet instemmen met de keuze. In de Senaat maken de Republikeinen de meerderheid uit. Die hebben al laten verstaan zelfs niet in gesprek te willen gaan met een door Obama naar vooren geschoven kandidaat. Het is geen geheim dat de Republikeinen rekenen op een conservatieve benoeming door een nieuwe, Republikeinse president.