'Survival Tuesday' voor Cruz en Rubio

In de Verenigde Staten is het vandaag ‘Mini Super Tuesday’, een belangrijke dag in de voorverkiezingen voor het presidentschap. In vijf staten wordt er gestemd. Vooral voor de Republikeinse partij staat er veel op het spel. Daar is het eigenlijk 'Survival Tuesday' voor Ted Cruz, Marco Rubio en John Kasich. Bij de Democraten kan Hillary Clinton haar voorsprong op Bernie Sanders verder uitbreiden.

De voorbije weken werden er in verschillende staten voorverkiezingen gehouden. Aan Republikeinse zijde staat Donald Trump stevig aan kop, maar ook Ted Cruz heeft al een groot aantal kiesmannen. Marco Rubio en John Kasich konden daarentegen nog niet overtuigen. Aan Republikeinse zijde schreef Clinton de meeste staten op haar naam, maar ze voelt de hete adem van de 74-jarige Bernie Sanders.

Waar wordt er gestemd? En waarom zijn die staten belangrijk?
Vandaag wordt er in vijf Amerikaanse staten gestemd en dat zijn niet van de minste: Florida, Ohio, Illionois, Missouri en North-Carolina. In totaal zijn er bij de Democraten maar liefst 691 kiesmannen te verdienen, bij de Republikeinen 367.

In Florida en Ohio geldt bovendien het principe 'The winner takes it all': wie er de voorverkiezing wint, krijgt alle kiesmannen van die staat. Voor Florida zijn dat er bij de Democraten 214, bij de Republikeinen 99. In Ohio vallen er aan Democratische zijde 143 kiesmannen te rapen, voor de Republikeinen zijn er dat 66.

Hoeveel kiesmannen hebben de kandidaten al verzameld?
Bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen telt niet (alleen) het aantal stemmen dat een kandidaat binnenhaalt, maar wel het aantal kiesmannen. Maar hoe dicht staan de presidentskandidaten op dit moment bij de nominatie?

Kunnen Trump en Clinton nominatie vandaag verzilveren?
Hillary Clinton en Donald Trump zijn de koplopers in hun eigen partij. Toch kunnen zij vandaag de nominatie nog niet verzilveren. Als Clinton alle 691 kiesmannen op haar naam zet, wat trouwens mathematisch onmogelijk is, heeft ze nog steeds niet de 2383 kiesmannen verzameld die nodig zijn om de nominatie te verzekeren.

Ook Trump kan na vandaag nog niet op zijn lauweren rusten. Hij kan mathematisch maximum 367 kiesmannen verzamelen, maar ook dan heeft hij er nog niet voldoende. Als Trump echter overtuigend kan winnen, is hij quasi niet te stoppen. En dat beseft Trump zelf maar al te goed.

Voor Ted Cruz, Marco Rubio en John Kasich worden het spannende momenten. Als Rubio vandaag in zijn thuisstaat Florida de nominatie niet kan binnenhalen, is het bijna zeker over en out voor de Republikein. Rooskleurig ziet het er niet uit voor Rubio, want volgens de polls haalt Trump een vlotte overwinning in Florida. John Kasich, de gouverneur van Ohio, heeft iets meer kans om de winst in zijn thuisstaat binnen te halen, hij zou het volgens de peilingen nipt halen van Trump. Hoe dan ook moeten Kasich en Rubio dringend beginnen met kiesmannen achter zich te scharen, anders kunnen zij een punt zetten achter hun campagne.