Htin Kyaw nieuwe president Myanmar

Htin Kyaw is zoals verwacht door het parlement verkozen tot de nieuwe president van Myanmar. Kyaw is een vertrouweling van Aung San Suu Kyi, die met haar partij de historische verkiezingen in november gewonnen had. Het is de eerste keer in meer dan 50 jaar tijd dat het Zuidoost-Aziatische land niet geleid zal worden door een militair.

Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi kon zelf geen president kon worden omdat twee van haar zonen de Britse nationaliteit hebben. Htin Kyaw kreeg met 360 van de 652 stemmen een absolute meerderheid en zijn overwinning werd op luid applaus onthaald.

De Nationale Liga voor de Democratie had ook een tweede kandidaat voorgedragen, Henry Van Thio, eveneens een vertrouweling van Suu Kyi en een lid van de Chin-minderheid. De kandidaat voor het leger was Myint Swe, een gepensioneerde generaal die beschouwd wordt als een aanhanger van het vroegere militaire regime. De twee kandidaten die niet wonnen worden Kyaws vicepresidenten. De ambtstermijn van Kyaw start op 1 april.