Poetin trekt Russische troepen terug uit Syrië

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn minister van Defensie Sergej Sjojgoe de opdracht gegeven, vanaf morgen te beginnen met het terugtrekken uit Syrië van de Russische troepen. Dat meldt maandagavond nieuwszender Russia Today.

Tijdens een ontmoeting met Sjojgoe en minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei Poetin dat, volgens hem, de "vooropgestelde doelen" inmiddels zijn bereikt. Rusland begon eind september op vraag van de regering in Damascus militair in Syrië in te grijpen. Op dat moment leek Damascus aan de verliezende hand tegen de oprukkende terreurbewegingen Islamitische Staat (IS) en al-Qaida (Jabhat al-Nusra).

De Russische luchtmacht voerde luchtaanvallen uit op IS en andere "terroristische doelwitten" in de regio, waarbij ze het vooral gemunt had op militair materieel, communicatiecentra, voertuigen, wapen- en brandstofdepots, schrijft Russia Today. 

Poetin zou maandag nog telefonisch contact gehad hebben met de Syrische president Bashar al-Assad. Beide leiders zouden tot de conclusie gekomen zijn dat de inzet van de Russische luchtmacht ervoor gezorgd heeft dat de "situatie drastisch veranderd is", laat het Kremlin weten.