Dossier Vluchtelingencrisis

Vluchtelingen via water naar Macedonië

Honderden mensen proberen het Griekse vluchtelingenkamp in Idomeni te verlaten en trachten om via een andere weg Macedonië te bereiken. Daarbij lieten verschillende mensen het leven.

Drie Afghanen, twee mannen en een vrouw, zijn maandag verdronken in een rivier tussen Griekenland en Macedonië. "De lichamen van drie mensen zijn ontdekt. Waarschijnlijk gaat het om migranten die zijn verdronken in de Suva Reka-rivier", zegt een woordvoerder van de Macedonische politie. De jongste dagen wordt de regio getroffen door zwaar regenweer. Hierdoor is het waterpeil van de riviier hier sterk gestegen.

Nog maandag zijn acht mensen vermist op de Egeïsche zee nadat ze schipbreuk hadden geleden. De kustwacht voert reddingsoperaties uit met behulp van een helikopter, in de hoop nog mensen uit de zee te kunnen redden. Het is de eerste keer in weken dat er opnieuw mensen vermist worden in Griekse wateren. Het merendeel van de slachtoffers verdrinkt namelijk in het Turkse gedeelte van de Egeïsche zee.

In het vluchtelingenkamp in Idomeni, aan de Grieks-Macedonische grens, heerst momenteel grote onrust onder de vluchtelingen die daar vastzitten. Meer dan duizend mensen hebben er maandag geprotesteerd tegen de gesloten grensovergang en de erbarmelijke levensomstandigheden in het kamp.

Ondertussen probeert de Griekse overheid zoveel mogelijk mensen te overtuigen om het kamp in Idomeni te verlaten en zich naar andere centra in het land te laten brengen. "Ze moeten hier niet blijven. We hebben genoeg plaats in opvangcentra op slechts 20 km van hier, waar ze veel degelijker kunnen leven", zegt Dimitris Vitsas, viceminister van Defensie en verantwoordelijk voor de coördinatie van het migratiebeleid in Griekenland.