Wat deze aanslag in Ankara anders maakt

“Nieuw bij deze aanslag is de grote angst bij de mensen”, zegt VTM NIEUWS-reporter Robin Ramaekers. Hij is onderweg naar de plek waar de explosie in de Turkse hoofdstad Ankara gisteren plaatsvond en waarbij 37 slachtoffers vielen. “Ze zijn bang dat ze nu zelf een doelwit zijn.”

Ankara werd de afgelopen maanden verschillende keren opgeschrikt door zware aanslagen. Op 10 oktober vielen bij twee ontploffingen tijdens een demonstratie 109 doden. In februari vielen nog eens 28 doden bij een aanslag op een bus met militairen. “Deze keer gaat het echt om een burgerdoelwit”, zegt Robin Ramaekers. “Dat maakt dat de mensen echt wel angst hebben dat ze zelf een doelwit zijn.”

De Turkse regering reageerde in elk geval fors op het geweld. “De regering zegt dat ze niet zal buigen voor terrorisme en is meteen PKK-doelwitten in Irak gaan bombarderen”, zegt Ramaekers. “De eerste lekken wijzen ook in de richting van de PKK, maar concrete bewijzen zijn er nog niet. Het is vooral afwachten hoe president Erdogan zal omgaan met de situatie. Het is delicater dan ooit: hij kan heel hard optreden, maar daarmee kan hij nog meer geweld veroorzaken.”