Belgische 'Nomad' vertrekt naar Mars

Het is vandaag een spannende dag voor de Belgische ruimtevaart. Om 10.31 uur Belgische tijd vertrok het Belgisch NOMAD-instrument aan boord van de satelliet Trace Gas Orbiter naar de planeet Mars. Het maakt deel uit van de ExoMars-missie, een samenwerking tussen de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) en het Russische Roscosmos. De satelliet werd gelanceerd in Kazachstan.

In totaal zijn er vier wetenschappelijke instrumenten aan boord van de satelliet. Het Belgische NOMAD (Nadir and Occultation for Mars Discovery) is er eentje van. NOMAD zal de atmosfeer van Mars in kaart brengen op zoek naar gassen, zoals methaan, en draagt op die manier bij aan de zoektocht naar sporen van (vroeger of huidig) leven op Mars. Het instrument werd ontworpen, vervaardigd en getest door het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie met het Oudenaardse bedrijf OIP Sensor Systems als de belangrijkste industriële partner.

Ook de landermodule Schiaparelli draagt Belgische bijdrages met zich mee: de Koninklijke Sterrenwacht van België is betrokken bij AMELIA (Atmospheric Mars Entry and Landing Investigation and Analysis) en DREAMS (Dust characterization, Risk assessment and Environment Analyzer on the Martian Surface), en OIP leverde de DECA-camera, die de landing in beeld zal brengen. De landermodule Schiaparelli vertrok ook vandaag.

Zo ziet het NOMAD-instrument eruit:

Meer info over de ExoMars-missie: