Merkel krijgt klappen van extreemrechts

Het rechtspopulistische Alternative für Deutschland (AfD), een partij die nauwelijks drie jaar geleden werd opgericht, is de opvallendste winnaar gewonnen van de verkiezingen die plaatsvonden in drie Duitse deelstaten. De stembusslag werd gezien als een belangrijke graadmeter voor de populariteit van bondskanselier Angela Merkels vluchtelingenbeleid.

Volgens de meest recente prognoses doet AfD het vooral in Saksen-Anhalt erg goed. De partij stevent in de vroegere DDR-staat af op een score van 24 procent. Enkel het christendemocratische CDU van minister-presdent Reiner Haseloff haalt daar nog meer stemmen binnen. Door de hoge score van AfD dreigt het voor Haselhoff moeilijk te worden om een coalitie op de been te brengen.

Tegen de euro
In Baden-Württemberg, waar de groenen van minister-president Winfried Kretschmann voor het eerst de grootste partij zijn geworden, kan de extreemrechtse partij rekenen op 14,9 procent van de stemmen. In Rijnland-Palts kreeg AfD zowat elf procent van de kiezers achter zich. Daarmee is de partij nu vertegenwoordigd in acht van de zestien Duitse deelstaatparlementen.

Tot zowat een jaar geleden haalde AfD ongeveer 5 procent in de nationale peilingen. Maar door de asielcrisis in Europa heeft de partij zijn aanhang zowat verdubbeld. AfD maakte van die gelegenheid ook gebruik om een tegen de euro gericht discours in te wisselen voor stevige antimigratiestandpunten.

Merkel afgestraft
Merkel en haar politiek werden dus afgestraft vandaag. In de loop van de dag bleek al dat de opkomst voor de regionale verkiezingen in drie deelstaten groot was. De inzet was dan ook hoog: bondskanselier Merkel wist dat dit de eerste grote test was voor haar vluchtelingenbeleid.