4 verdachten aanslag Ankara opgepakt

Het dodental van de explosie met een bomauto in het centrum van de Turkse hoofdstad Ankara is opgelopen tot 37 doden en 120 gewonden, waarvan er nog 17 mensen op intensieve zorgen liggen. De aanslag werd voorlopig nog door niemand opgeëist. Er is nog geen weet van Belgische slachtoffers. De Turkse politie heeft vier mensen opgepakt die verdacht worden van betrokkenheid bij de aanslag.

De ontploffing vond plaats in de buurt van het Kizilay-plein, één van de drukbezochtste plaatsen van de hoofdstad. Volgens de gouverneur gaat het om een aanslag met een bomauto. De explosie gebeurde nauwelijks drie weken na de zelfmoordaanslag van 18 februari, die in het centrum van Ankara aan 29 mensen het leven had gekost. Die aanslag werd opgeëist door de Kurdistan Freedom Falcons (Valken voor de Vrijheid van Koerdistan, TAK).

De aanslag van gisteren is nog niet opgeëist. Volgens de regeringsgetrouwe krant Sabah wordt wel vermoed dat de dader lid is van de verboden Koerdische organisatie PKK. "Er zijn concrete aanwijzingen dat de terreurorganisatie achter deze laffe aanval zit", aldus premier Ahmet Davutoglu. De dader zou zich in een witte BMW, beladen met explosieven, tussen twee volle bussen hebben opgeblazen, aldus nog Sabah.

De Turkse politie heeft maandag vier mensen opgepakt die verdacht worden van betrokkenheid bij de aanslag. De arrestaties vonden plaats in de stad Sanliurfa, in het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije.

Reisadvies wijzigt (nog) niet
De aanslag heeft alvast geen invloed op het reisadvies naar Turkije. Buitenlandse Zaken is voorlopig niet van plan om mensen af te raden om naar Turkije te gaan. Ze raden iedereen wel aan om extra waakzaam te zijn.

De touroperators zien nog geen problemen. Mensen blijven naar Turkije gaan, ook voor de paasvakantie zijn er nog geen annuleringen.

"Mijn ruiten daverden"
Vlaming Pol Vanden Berghe woont op acht kilometer van Ankara en getuigt over de aanslag. "Onze ruiten daverden", vertelt hij aan de telefoon aan VTM NIEUWS. "We hoorden harde explosies. Het is zwaar, voor de families van de slachtoffers, maar eigenlijk voor heel Ankara."

Facebook en Twitter geblokkeerd
De Turkse autoriteiten hebben onder meer Twitter en Facebook geblokkeerd nadat er op deze sociale media beelden opdoken van de bomaanslag in Ankara. De blokkering van de sociale media en van enkele websites gebeurde op bevel van een rechter en werd uitgevoerd door de telecomwaakhond TIB.

Europa solidair
Na de bomaanslag in Ankara hebben de Europese Unie en de NAVO Turkije hun steun in de strijd tegen het terrorisme toegezegd. De EU is bereid om de internationale samenwerking verder uit te breiden, zo stelden de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini en EU-commissaris Johannes Hahn. NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg zei: "alle bondgenoten staan solidair aan de zijde van Turkije, en zijn vastbesloten het terrorisme in al zijn vormen te bestrijden."

Europees president Donald Tusk betuigde zijn medeleven met het land. "Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers en hun families", zo schreef hij op Twitter.

"Angst regeert en dat is niet onterecht"
“Angst voert de boventoon in Ankara”, zegt VTM NIEUWS-journalist Robin Ramaekers die ter plekke is. “Iedereen met wie we hier hebben gesproken is doodsbenauwd. Nauwelijks een maand geleden stonden we hier vijfhonderd meter verder toen er een aanslag gebeurde op een militair getint doelwit. Nu zijn het door en door onschuldige burgers.”

“Het zijn vooral studenten die om het leven zijn gekomen. Iedereen heeft hier het gevoel dat niemand nog veilig is. Het doelwit nu zijn dagdagelijkse burgers. De regering reageert keihard. Ze zeggen dat ze terroristen geen kans meer willen geven dat merk je ook: er wordt onmiddellijk gebombardeerd in Irak, op PKK-doelwitten.”