Al Qaeda eist aanslagen Ivoorkust op

Bij de aanslag in de Ivoriaanse badplaats Grand-Bassam zijn veertien burgers en twee militairen omgebracht. Dat heeft president Alassane Ouattara meegedeeld. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken werden ook zes terroristen 'geneutraliseerd'. Bij de doden zijn 4 Europeanen. Of er Belgen bij zijn, weet Buitenlandse Zaken niet. De aanslag werd opgeëist door de terreurgroep Al Qaeda.

Mannen met zware wapens en bivakmutsen openden het vuur in hotel 'Etoile du Sud', zo meldt een getuige. Dat hotel in Grand-Bassam, op zowat veertig kilometer van de economische hoofdstad Abidjan, is vooral populair bij westerse expats. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Hamed Bakayoko werden nog twee andere hotels onder vuur genomen. Het zou gaan om 'La Paillote' en 'Koral Beach', ook populair bij expats en westerse toeristen.

"14 burgers dood"
"De Ivoriaanse ordediensten zijn onmiddellijk tussengekomen en hebben zes terroristen kunnen neutraliseren", deelde de minister nog mee. "De balans is zwaar", zo liet president Ouattara dan weer ter plaatse optekenen. "De terroristen zijn erin geslaagd veertien burgers te doden en we hebben twee leden van de speciale eenheden verloren."

Bij de hulpdiensten valt te horen dat er ook meer dan twintig zwaargewonden in het ziekenhuis werden opgenomen. Het is dan ook niet uitgesloten dat het dodental nog verder zal oplopen.

Minstens 1 Frans slachtoffer
Eerder had een politiewoordvoerder al melding gemaakt van vier Europese slachtoffers, maar er worden geen nationaliteiten meegedeeld. Volgens de Franse president François Hollande is minstens een van de dodelijke slachtoffers afkomstig uit Frankrijk. Buitenlandse Zaken in België heeft voorlopig nog geen aanwijzingen van Belgische betrokkenen.

Al Qaeda eist aanslagen op
De aanslag in Ivoorkust is het werk van de Noord-Afrikaanse tak van Al Qaeda. Ze spreken zelf over drie zogenaamde helden die aanslagen hebben gepleegd op een strandresort, niet ver van de hoofdstad Abidjan. Het voorbije jaar heeft die tak van Al Qaeda al gelijkaardige aanslagen gepleegd op hotels in buurlanden Mali en Burkina Faso, daar met samen meer dan vijftig doden.